Писателят Салман Рушди може да се изправи срещу мъжа, обвинен в многократно

...
Писателят Салман Рушди може да се изправи срещу мъжа, обвинен в многократно
Коментари Харесай

Салман Рушди може да се изправи срещу мъжа, обвинен, че го е намушкал с нож

Писателят Салман Рушди може да се изправи против мъжа, упрекнат в неведнъж му намушкване с нож по време на лекция, когато обвиненият бъде изправен пред съда при започване на идната година, разгласи в петък прокурор, представен от АП.

„ В момента Рушди е в листата на очевидците, които ще бъдат призовани за процеса “, съобщи окръжният прокурор на окръг Чотокуа Джейсън Шмид след правосъдно съвещание, на което съдията насрочи процеса за 8 януари.

25-годишният Хади Матар не се признава за отговорен по обвиняванията в нахлуване и опит за ликвидиране. Властите настояват, че жителят на Ню Джърси е напуснал публиката и се е втурнал към сцената, където създателят на „ Сатанински строфи “ е щял да приказва през август 2022 година, като го е намушкал с нож повече от 10 пъти, преди да се намесят фенове. 

76-годишният Рушди, който ослепя с дясното око и е с повредена лява ръка, разказва нападението в записките си Knife: Meditations After An Attempted Murder („ Нож: Размисли след опит за ликвидиране “), които би трябвало да излязат на 16 април.

„ Мисля, че най-голямото затруднение за всички нас ще бъде да изберем заслужено и независимо жури “, споделя прокурорът Шмид. Той счита, че самият развой ще продължи две седмици или по-малко.

Рушди беше обект на десетилетна фетва на починалия висш водач аятолах Хомейни, който прикани за гибелта му поради хипотетично осквернение в „ Сатанински строфи “, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР